Vår tro

Vi är en del av den ena, heliga, katolska och apostoliska kyrkan, grundad av Jesus Kristus. Vi delar den kristna bekännelsen och lovsången till en treenig Gud.
Vår tro sammanfattas i den apostoliska och den nicaeano-konstantinopolitanska trosbekännelsen. Utrechtdeklarationen, vår principförklaring och vår korta lärosammanfattning är viktiga dokument som belyser vår tro och vår historia.

Vår tradition och vårt arv

Vi för vidare det glada budskapet från Jesu apostlar, kyrkofäderna, den Romersk-katolska Kyrkan och den Gammelkatolska kyrkan. Gamla och Nya testamentet utgör grunden för vår heliga tradition och är källan till vårt andliga liv.

Vår gudstjänst

Vår levande bekännelse uttrycks bäst genom våra gemensamma gudstjänster, firandet av sakramenten och andra fromhetsaktiviteter.

Individuell tolkning

Vi ger både lekmän och ämbetsbärare frihet att tolka Bibeln, gudstjänstordningar och kyrkliga traditioner enligt eget förstånd och andlig mognad, i hopp om att detta ska stärka deras relation med Gud.

Här nedan kan du fördjupa dig i vår identitet, och vår syn på ekumenik.

Liberala katolska kyrkans identitet

Liberala Katolska Kyrkan i Sverige bekänner sig vara en del av den ena, heliga, katolska och apostoliska världsvida kyrkan, grundad av Herren Jesus Kristus, Guds son, och delar den kristna bekännelsen och lovsången till en treenig Gud.

Liberala Katolska Kyrkan har tagit emot och vidareför arvet från det glada budskap som spridits genom Jesu apostlar och deras efterföljare, de fornkyrkliga kyrkofäderna, den Romersk-katolska Kyrkan och den Gammelkatolska kyrkan.

Gamla och nya testamentes profetiska och apostoliska skrifter är den högsta och grundläggande delen av den heliga traditionen, och livnär den enskildes och kyrkogemenskapens andliga liv.

”Alla profetior i skriften står där för att undervisa oss, så att vi genom vår uthållighet och den tröst skriften ger oss kan bevara vårt hopp” (Rom 15:4).

Den gemensamma och enskilda bibelläsningen berikas av den historiska bibelforskningen i varje ny tid, den allegoriska tolkningen som kyrkan har ärvt från hela sin historia och de instinkter som den helige ande skänker vid en meditativ lösning under bön (lectio devina).

”Guds ord är levande och verksamt” (Hebr 4:112a).
”Liksom regn och snö faller från himlen och inte vänder tillbaka dit utan vattnar jorden, får den att grönska och bära frukt, och ger säd att så och bröd att äta, så är det med ordet som kommer från min mun; det vänder inte fruktlöst tillbaka utan gör det jag vill och utför mitt uppdrag” (Jes 55:10-11).

Den apostoliska trosbekännelsen och den nicaeano-konstantinopolitanska trosbekännelsen sammanfattar bibelns budskap, och utgör delar av Liberala Katolska Kyrkans gudstjänstliv.

Den kristna tron har förklarats och utlagts i en mängd dokument under kristendomens historia. För Liberala Katolska Kyrkan i Sveriges del är Utrechtdeklarationen (antagen 1889), Liberala Katolska Kyrkans Principförklaring (först publicerat 19116) och Liberala Katolska Kyrkans korta lärosammanfattning (för publicerad 1920) särskilt viktiga.

Utrechtdeklarationen vittnar om den katolska tron i det gammalkatolska sammanhang där Liberala Katolska Kyrkan växte fram. Principförklaringen vittnar om de principer som ledde fram till att Liberala Katolska Kyrkan framträdde som en självständig kyrkobildning, men är inte ett bekännelsedokument i traditionell bemärkelse. Liberala Katolska Kyrkans korta lärosammanfattning vittnar om vissa aspekter av den kristna tron, men syftar inte till att vara uttömmande. Samtliga dessa dokument måste ses i sin historiska kontext och som vittnesbörd om hur tron utlades som svar på dåtidens frågeställningar.

Liberala Katolska Kyrkans levande bekännelse kommer bäst till uttryck i det gemensamma gudstjänstlivet; firandet av sakramenten, dygnet böner och fromhetshandlingar genom vilka gudstjänstfirarna gör den grundläggande andliga erfarenhet som leder till bekännelse i varje ny kontext.

Liberala Katolska Kyrkan ger både lekmän och ämbetsbärare största frihet att efter eget förstånd, vunnen kunskap och andlig mognad tolka bibelns texter, gudstjänstordningar, lärodokument och den kyrkliga traditionen i hopp om att detta må stärka och utveckla varje människa som tar det till sitt hjärta och föra henne i en närmare relation med Gud allsmäktig.

Liberala Katolska Kyrkans VIKTIGA Principdokument

Den kristna tron har förklarats och utlagts i en mängd dokument under kristendomens historia. För Liberala Katolska Kyrkan i Sveriges del är Utrechtdeklarationen (antagen 1889), Liberala Katolska Kyrkans Principförklaring (först publicerat 19116) och Liberala Katolska Kyrkans korta lärosammanfattning (för publicerad 1920) särskilt viktiga.

UtrechtDeklarationen

Utrechtdeklarationen vittnar om den katolska tron i det gammalkatolska sammanhang där Liberala Katolska Kyrkan växte fram.

Lär mer här 

Liberala katolska kyrkans principförklaring

Principförklaringen vittnar om de principer som ledde fram till att Liberala Katolska Kyrkan framträdde som en självständig kyrkobildning, men är inte ett bekännelsedokument i traditionell bemärkelse.

Lär mer här 

Liberala katolska kyrkans lärosammanfattning

Liberala Katolska Kyrkans korta lärosammanfattning vittnar om vissa aspekter av den kristna tron, men syftar inte till att vara uttömmande.

Lär mer här 

Vår syn på ekumenik

Under varje mässa läser vi före fridshälsningen;

…se icke till vår svaghet utan till din kyrkas tro och giv henne den frid och enhet, som svarar mot din heliga vilja och ditt bud.

Vi måste således vara villiga att i enlighet med denna bön vara öppna för att verka för Kristi kyrkas synbara enhet. En enhet vi tror bygger på mångfald men ömsesidig respekt och förståelse för de skilda bruk och traditioner som utvecklats inom olika samfund på grund av kulturella och regionala omständigheter under tidens lopp.

Liberala Katolska Kyrkan är beredd att samarbeta med alla kristna samfund och kyrkor vägledda av dessa principen. Vi är övertygade om att vi har mycket vi kan hjälpa varandra och lära av varandra över samfundsgränserna om vi vägleds av kärlek och förståelse.

För den som vill förstå Liberala Katolska Kyrkans syn på ekumeniskt samarbete djupare kan läsa mer om detta i Riktlinjer för enhetssträvanden nedan. Vill man fördjupa sig rörande dopet i Liberala Katolska Kyrkan ur ett ekumeniskt perspektiv kan man läsa mer om detta under Vårt dop nedan.

Capella Ecumenica

Nästan ända från starten har Liberala Katolska Kyrkan deltagit i det ekumeniska samarbetet vid Capella Ecumenica i S:t Anna skärgård utanför Söderköping.

Kapellet som är byggt av gråsten på Västra Gärsholmen vid inloppet till Göta kanal är en kopia av den medeltida S:t Anna kyrka invigdes på Kristi Himmelsfärds dag 1965 och är ett förverkligande av en ekumenisk vision som föddes hos grundaren, Hilding Bjelkhammar, när han som  ung deltog vid det första ekumeniska mötet i Stockholm 1925.

Idag är det flera kristna samfund från flera kyrkofamiljer som hjälpts åt att hålla gudstjänst i kapellet på söndagarna under sommaren. Liberala Katolska Kyrkan är glad och stolt över att vara en av dessa.
En gång varje sommar firas en ekumenisk gudstjänst tillsammans under ledning av biskopen i Linköpings stift i Svenska Kyrkan.

Förutom att LKK håller gudstjänst en gång varje sommar i kapellet så har LKK både hållit diakon och prästvigning ute i kapellet och även firat andra gudstjänster där.

LKKs gudstjänst på Capella brukar anordnas som en helgutflykt från bl a församlingen i Stockholm med övernattning i Söderköping.

riktlinjer för enhetssträvan

Riktlinjerna för enhetssträvan beskriver Liberala Katolska Kyrkans syn på ekumeniskt samarbete djupare.

Läs mer här

Vårt dop

LKK erkänner alla dop, under förutsättning att dessa dop har skett med vatten och ”i Faderns, Sonens och den helige Andes namn” (Matt 28:19).

Läs mer här

Capella Ecumenica

Här kan du läsa mer information om Capella Ecumenica och verksamheten som bedrivs där.

Läs mer här