Vår kyrkobyggnad

Här följer en översiktlig historia för den kyrkobyggnad som Liberala Katolska Kyrkan besitter. Kyrkobyggnaden är sätet för vår biskop och centrum för verksamheten i vår församling i Stockholm.

Allianskapellet och senare Essingekapellet

I början av 1900-talet expanderade Stockholm och Stora Essingen blev allt mer bebyggt. Den industriella verksamheten på Lilla Essingen bidrog mycket till denna utveckling. En baptistpastor som bodde på ön såg ett allt större behov av en kyrkolokal till den växande befolkningen med många barnfamiljer. Han tog initiativet till bildandet av en Alliansförening där flera olika samfund medverkade. Målet var byggandet av en kyrkolokal. 

Så stod Allianskapellet färdigt 1922. I lokalerna anordnades all möjlig verksamhet. Allt från regelrätta gudstjänster till konfirmationsundervisning, scoutverksamhet och även hjälp med läxläsning bedrevs i lokalerna där samfunden i Alliansföreningen samsades. På söndagarna hade Svenska Kyrkan gudstjänst på förmiddagen och på eftermiddagen något av frikyrkosamfunden. I souterrängplan fanns två lägenheter, en tvåa och en liten etta.

Svenska kyrkan fann snart ett större behov av en egen större kyrkobyggnad på ön och började planera det som 1959 invigdes som Essinge kyrka. Även de andra samfunden flyttade sina verksamheter till andra lokaler och mot slitet av 60-talket var Kungsholms baptistförsamling ensamma ägare till det nu ganska slitna kapellet. Den enda verksamhet som var kvar var scoutverksamheten i "GK - Goda kamrater". Kungsholms baptistförsamling hade egna rymliga lokaler på Kungsholmen och framtiden för det en gång så stolta kapellet på Stora Essingen var i hög grad oviss.

Från kapell till kyrka

År 1970 kunde vår dåvarande kyrkoherde läsa en artikel i Svenska Dagbladet att ett träkapell på Stora Essingen skulle rivas. Under många år med verksamhet på Tegnérgatan 13 fanns nu ett stort behov att söka en ny kyrkolokal. Kontakter etablerades med ägarna, Kungsholms baptistförsamling. Med ett handslag bytte det gamla kapellet fr¨ån 1922 ägare för 140 000 kronor. En enorm bedrift för ett litet kristen samfund fri från staten och som inte samlar rikedomar här på jorden. Med ett lån betalades köpet och nu uppstod problemet, var fanns pengarna för renovering?

Ny ägare, nya tider

Samma år som kyrkan köptes 1970, invigdes den som kyrka inom Liberala Katolska Kyrkan. Det tog tio långa år att betala av den tunga låneskulden. I början genomfördes en försiktig renovering, som bl a innebar byggandet av en orgelläktare och ombyggnad i koret där korskranket med central predikstol ersattes av ett centralt altare upphöjt med tre steg. Alla i församlingen bidrog på sitt sätt, målning och snickeri, allt gjordes ideellt på samma sätt som allt annat arbete inom LKK fortfarande är ideellt

Allianskapellet, senare Essingekapellet förvandlades till kyrka. Namnet ändrades till "S:t Mikaels och alla änglars kyrka" som härbärgerar församlingen med samma namn. I kyrkan har även Liberala Katolska Kyrkans svenske biskop sitt säte och kyrkan är därmed LKK's domkyrka i Sverige. Troligen är den Sveriges minsta domkyrka.

Gudtjänster och sakrament

Mässan på söndagar klockan 11, är veckans huvudpunkt med nattvarden. Nattvarden är öppen för alla, "vem du än är, varifrån du än kommer, stig fram och mottag detta höga och heliga sakrament". Förutom mässan har kyrkan flera gudstjänster likt sakramental välsignelseandakt, förbönsgudstjänst och läkegudstjänst. Kyrkan förvaltar de sju historiska sakramenten; dop, konfirmation, nattvard, bikt, de sjukas smörjelse, äktenskap och prästvigning. LKK's präster har juridisk giltig vigselrätt.

Diplomatiska grannar

Bredvid kyrkan ligger residenset för ambassadören vid Laos ambassad. Huset var tidigare öns gamla ungdoms- och föreningsgård.

Ledord och motto

"En sanning blir inte en sanning förrän människan upplever den själv",

Citatet ovan ett motto inom LKK sedan flera decennier. Ett annat är "respekt och förståelse för andras religiösa uppfattning" något som blivit aktuellt i ett allt mer splittrat samhälle. Ambitionen är att alla ska känna sig välkomna och respekterade när de kommer till Liberala Katolska Kyrkan.